1 – Evrende milyarlarca galaksi var

Evren milyarlarca galaksiden oluşuyor. Eğer sizin için bu yeterli değilse, her galaksinin de kendine milyarlarca yıldızı bulunduğunu ekleyelim. Bu da yaklaşık olarak 10 milyar trilyon yıldızın evrende var olduğu anlamına geliyor. Tabii ki bu da, henüz keşfedilen evren için geçerli. Eğer bunu rakamlarla yazacak olursak 10,000,000,000,000,000,000,000 yıldız evrenimizde bulunuyor diyebiliriz.  Hala daha evrende yalnız insanoğlu bulunuyor diye düşünüyorsanız, bir daha düşünmenizde fayda var.

2 – Işık hızı saniyede 300.000 metre yol kateder

Işık hızı saniyede 300.000 metre yol katediyor. Eğer bu kadar hızlı bir şekilde hareket edebilseniz bile, dünyamızın içinde bulunduğu Samanyolu Galaksisi’ni geçmeniz 100.000 yıl sürer.  O yüzden en iyisi bilim adamları daha iyisini yapana kadar beklemek.

3 – Güneşten ışınları dünyaya 8 dakikada ulaşır

Güneş ışınlarının dünyamıza gelmesi tam 8 dakika sürüyor. Eğer olur da güneş bir gün kararırsa biz bunu ancak 8-9 dakika sonra fark edebileceğiz.  Tabii ki olur da güneş kararacak olursa zaten bizim de 8-9 dakikalık bir zamanımız olmayabilir.

4 – Jupiter, güneş sistemimizin süpürgesi

Jüpiter, meteorları ve kuyruklu yıldızları kendine çekerek adeta güneş sistemimizin elektrik süpürgesi görevini yapıyor. Eğer Jüpiter olmasaydı, geçtiğimiz günlerde Rusya’ya düşen meteordan daha sık görebilirdik.

5 – Satürn’ün yoğunluğu sudan az

Satürn’ün yoğunluğu çok ilginç bir şekilde suyun yoğunluğundan azdır. Yani eğer Satürn’ü suyla dolu bir havuzun içine koyabilseydik, gezegen suyun üzerinde bir buz kalıbı gibi yüzerdi.

6 – Jüpiter diğer gezegenlerden ağırdır

Bilinenin aksine, Jüpiter’in ağırlığı Samanyolu Galaksisi’ndeki tüm gezegenlerin ağırlığının toplamından daha ağırdır.

7 – Her saniye bir yıldız yok oluyor

Evrenin herhangi bir yerinde bir yıldız neredeyse tüm gezegeni aydınlatacak şekilde patlıyor. Ölen bu yıldızlar bilim adamlarına yeni çalışma ve gözlem alanları sunuyor.

8 – Kara delikler ölü yıldızların kalıntılarıdır

Kara delikler, ölü yıldızların soğuk kalıntıları olarak bilinirler. O kadar yoğunlardır ki, her ne olursa olsun hatta ışık bile kara deliğinin çekim gücünden kaçamaz.

9 – Kara delikler tüm galaksilerde vardır

Kara delikler evren boyunca tüm galaksilerde bulunur. Hatta bizim de içinde bulunduğumuz Samanyolu Galaksisi’nde de kara delik bulunur.

10 – Yıldızlar boyutlarına göre isimlendirilirler

Astronomlar yıldızlara boyutlarına göre isim verirler. Cüceden, süper deve kadar birçok farklı isim kullanırlar. Süper dev, bizim güneşimizden binlerce kez daha büyük bir yıldıza verilen bir isimdir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar